ADS001 – Cholesterol en lipoproteine basis (BB008)

Deze blogpost bespreekt het ontwerpproces van een figuur uit de blogpost “Cholesterol en ‘cholesterol‘”.

Het ontwerpen van cholesterol en de lipoproteïnes

Ik heb veel onderzoek gedaan voor ik deze afbeelding heb ontworpen. Ik wilde een duidelijk onderscheid hebben tussen cholesterol en lipoproteïnes. Daarnaast moesten de verschillende soorten lipoproteïnes ook van elkaar te onderscheiden zijn. Om dit onderscheid te maken, ben ik teruggevallen op de biochemische verschillen van de stoffen en deeltjes.

01 wat is cholesterol NL 1024x505 - ADS001 - Cholesterol en lipoproteine basis (BB008)
Overzicht van cholesterol en lipoproteïnes

Het ontwerp van het cholesterol molecuul

De ontwerp van de schematische weergave van cholesterol was vrij eenvoudig. Voor biochemische moleculen kijk ik altijd eerst naar de scheikundige weergave. De vorm is vaak al erg karakteristiek. Bij cholesterol zijn dat drie 6-koolstof ringen met de 5-koolstof ring.

De kleuren bepaal ik aan de hand van de complexiteit van het verhaal, hoe veel elementen ik daarvoor moet weergeven en hoe deze elementen aan elkaar gerelateerd zijn. De oranje kleur van cholesterol komt meerdere malen terug, maar niet altijd even donker of verzadigd.
Ik probeer ook mijn illustraties aan elkaar te verbinden en gebruik waar mogelijk dezelfde kleuren voor dezelfde stoffen.

Het ontwerp van de lipoproteïnes

Biologisch gezien worden lipoproteïnes onderverdeeld op basis van grootte, dichtheid en samenstelling. Bij de samenstelling wordt onderscheid gemaakt tussen de inhoud van de lipoproteïnes en het omhulsel. Ik heb een aantal van deze verschillen verwerkt in mijn weergave van de lipoproteïnes

  • De grootte spreekt voor zich. Natuurlijk zijn de verhoudingen niet correct, maar de onderlinge verschillen heb ik geprobeerd duidelijk te maken.
  • De verschillen in dichtheid worden weergegeven door hoe donker of licht de inhoud van de lipoproteïne is. Zo heeft HDL een hele hoge dichtheid (en dus ook een donkere inhoud), maar chylomicrons zijn heel licht van kleur.
  • De samenstelling van de inhoud is een taartdiagram, die de percentages van cholesterol, triglyceriden (vetten) en andere stoffen weergeeft. Deze informatie heb ik uit een studieboek gehaald (Boron & Boulpaep, Medical Physiology, 2nd edition). Zo zie je ook direct de veranderingen van VLDL > IDL > LDL erg goed.
  • Lipoproteïnes worden ook onderscheiden op basis van hun omhulsel, maar deze onderscheiding voegde niet veel toe aan de begrijpelijkheid van mijn blogposts, dus dat heb ik weggelaten.

De kleuren zijn gekozen om bij mijn standaard pallet te passen dat ik voor andere illustraties ook gebruik. Zo zijn koolhydraten blauw-paars, eiwitten blauw-groen en vetten oranje-geel. Dat is niet altijd handig om strak aan te houden, maar bij deze illustratie kon dat wel.
Omdat de vetten geel zijn en cholesterol oranje-rood is, heb ik als tegenpool een blauwe kleur gebruikt voor andere onderdelen van de illustratie waar geen focus op lag.
De lever heb ik de diep-rode kleur gegeven. De vorm van de lever is niet herkenbaar genoeg om de kleur te veranderen, zonder dat het verwarring schept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.